Van választásod, szavazz a változásra!

Van választásod, szavazz a változásra!

Amikor én kezdő orvos voltam, nem rezidensnek, hanem segédorvosnak neveztek minket, de a munkabeosztásunk és a hierarchiában elfoglalt helyünk szinte ugyanolyan volt, mint a szakorvosjelölteknek ma.
Havi 260-280 órát dolgoztunk, mert 12-14 ügyeletre köteleztek – fillérekért, hétvégén 56 óra szolgálat egyben, majd az egész héten a napi 8 óra tovább….Nem is vezették munkaidőként, egy cetlin volt a beosztás….
A hierarchia, a rangsor annyira erős és kirekesztő volt, hogy gyakorlatilag emberszámba sem vettek az idősebb kollégák.

Egy emlék ma is elevenen él bennem. Az első napokban lementem a kórházi ebédlőbe, örömmel láttam, hogy több kollégám is ott ül egy asztalnál, odamentem hozzájuk. Még mielőtt leülhettem volna, mindannyian rám néztek, majd az egyikük közölte, menjek másik asztalhoz, ne üljek le hozzájuk, nekem az még nem jár… Megsemmisülten távoztam, de akkor megfogadtam, hogy soha nem leszek ilyen.

Ezek az emlékek azért törtek most a felszínre, mert tudom, hogy sajnos Magyarországon a mai, „orvos-ínséges” időkben most is hasonló bánásmódban részesülnek a fiatalok. Megtartottam, amit annak idején megfogadtam, fiatal kollégáimmal mindig egyenrangú, partneri kapcsolatot alakítottam ki, de azt remélni sem mertem, hogy módom lesz többet is tenni az orvostársadalom anakronisztikus, feudális berendezkedése ellen.

Szerencsére kaptam az élettől egy “jutalomjátékot”, megtaláltam az “1001 orvos hálapénz nélkül “ nevű fiatal orvoscsapatot és Ők, Ti elfogadtatok engem. Aztán a történet tovább folytatódott, létrejött az Újratervezés egy aktívan tenni akaró csapattal.

Néhány hónap alatt szinte eszköztelenül, önkéntes munkával létrehoztunk egy programot a legégetőbb gondokra koncentrálva. A munka során beigazolódott, hogy Magyarországon az egész orvosi pályafutás alatt súlyos problémákkal szembesülünk mindannyian, így az összes generációnak közös érdeke a változtatás.

Itt egy példa, csak egy a sok közül:

Sokan felfigyeltetek az Újratervezésre, engem is meglepett a fogadtatás, az eddig passzív kollégák is felébredtek, jelentkeztek küldöttnek, szerveződnek.

Innen már el lehet rugaszkodni, de ez még csak a kezdet. Mozgósítani, választani, szavazni kell. Az első lépés jön most, a küldöttek választása, szavazz a kamarai választókerületedben, kérd meg erre a kollégáidat, barátaidat is!

Szavazz a változásra, az Újratervezés jelöltjeire!

A listát itt találod:

Kaptam, kaptunk ugyanakkor még valami nagyon fontosat is ezzel a munkával. Sok-sok új és régi barátot, sőt, valójában csak most ismertem meg azokat a kollégáimat is, akikkel napi munkakapcsolatban vagyok…

Légy hát Te is részese ennek az örömteli munkának, gyere közénk, együtt sikerülni fog!

Tegyél érte, hogy legyen végre egy tiszta, büszke, erős, ütőképes kamaránk!

Dr. Lénárd Rita