Újratervezés az összefogás jegyében

Újratervezés az összefogás jegyében.

“Ha szeptemberig nem emelkedik az alapellátó fogászatok finanszírozása, két héten át nem fogadják azokat a betegeiket a fogorvosok, akik a társadalombiztosítás terhére vennék igénybe a szolgáltatásaikat” – így kezdődik az az interjú, amit a medicalonline jegyez.

Ez a fogorvosok közös, egységes fellépése, amely nem egy adott munkahelyi alkuról, nem az ott dolgozó néhány orvos egyéni helyzetének javításáról szól, hanem egy közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatás lehetetlen helyzetéről.

Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy az Újratervezés -az orvosok összefogása jegyében- felhívja a figyelmet erre a megmozdulásra. A fogorvosok a mi Kamaránk tagjai,  az ő problémáik a mi közös problémáink.

A riportban részletezett adatok a betegek számára talán túl szárazak, így megosztok néhány szempontot, amik talán érthetővé teszik, hogy milyen súlyos a gond.

Sokan azt gondolják – sajnos valószínűleg a döntéshozók közül is-, hogy aki fogorvos, az mind milliomos. Ezt az általánosítást kihasználva adhatta a szakpolitika levelükre azt a cinikusan abszurd választ, hogy a fogorvos a versenypiaci bevételéből finanszírozza meg az állami betegellátást. Ez pont annyira abszurd, mintha egy buszsofőrnek azt mondanák, hogy oké, hetente egyszer te fizeted a tankolást, mert tudjuk, hogy néha esténként taxizol.

Akikről ez a riport szól, azok a fogorvosok közfinanszírozott alapellátók, egyszerűen szólva, a beteg a társadalombiztosítás terhére veheti igénybe az ellátást, azaz nem fizet a rendelőben. Az, hogy a megélhetéséhez szükséges jövedelem eléréséhez magánpraxist is folytatnia kell– mint sok más szakmában dolgozó orvosnak-  nem jelenti, jelentheti azt, hogy a saját jövedelméből kellene “kipótolnia” az állami finanszírozás hiányát.

Ezek az alapellátó fogorvosok foglalkoznak a legkiszolgáltatottabb betegekkel, akiknek ez az egyetlen lehetősége a fogászati ellátásra. Azokkal, akik rossz szociális helyzetük miatt kevés és rossz minőségű ételhez tudnak csak hozzájutni, rossz higiénés körülmények között élnek, így rosszabb az egészségi állapotuk is. Sok esetben ezt súlyosbítja néhány szenvedélybetegség, a dohányzás, az alkohol.

Meghökkentő adat a cikkből:
” A 2800 alapellátó fogorvos évente több mint 5 millió megjelenést, és 21 millió beavatkozást jelent” Ezt kicsit továbbszámolva évente kb. 250 munkanapon naponta 20.000 embert látnak el.

Fontos kiemelni, hogy a mostanában sokat hivatkozott népegészségügyi programokban is fontos szerepe van a fogorvosoknak, mert az alapellátás keretében végzik a szájüregi daganatok szűrését is. Naponta 20.000 embernél.

A fogaink rendszeres orvosi ellenőrzésének nem esztétikai oka van:

  • a rágás a táplálkozás első fázisa, ha ez kárt szenved, az a teljes emésztésünkre hat
  • a fogbetegségek rejtett gócként működve éveken keresztül okozhatnak megbetegedéseket távoli szervekben: szív- és érrendszeri megbetegedések, sokízületi, kötőhártya- és krónikus vesegyulladás, májtályog, bőrbetegségek, légzőszervi betegségek, emésztőrendszeri megbetegedés, idegrendszeri betegségek mind kialakulhatnak egy egyszerű fogászati góc miatt
  • a szájüregi és fej- nyak régiót érintő rosszindulatú daganatok gyakran  fogászati ellátás kapcsán derülnek ki, ez akár életet is menthet

Ha nem lesz változás, ez az ellátás fog megszűnni

“Ha nem is szeptemberben, de előbb-utóbb teljesen eltűnhetnek azok a fogorvosok, akik a társadalombiztosítás terhére látják el a betegeket. Akár ez is lehet egy elfogadható opció, csak ebben az esetben a politikusok közöljék ezt a szándékot egyértelműen a szakmával és a társadalommal egyaránt.” – írja a cikk.

Segítsünk, álljunk melléjük, erről (is) szól az Újratervezés.