Szavazási kisokos

Ma elindult az online szavazás a MOK oldalán, gyorsan összefoglalom, amit az online szavazásról tudni kell. Az első fázis sok megyében befejeződött, ez a jelöltállítás volt, ezzel most nem foglalkozunk, bár ha még bárki úgy érzi, hogy szeretne aktívabban tenni egy új Kamaráért, és még nem zárult le a körzetében, az szóljon!

 

Hogyan szavazzak az interneten?

Ha a te körzetedben (majdnem mindenhol) távválasztás van, akkor akár számítógépen, akár mobiltelefonon le tudod adni a szavazatodat.

Íme itt a csekklista

0. A szavazás első fordulójának időpontja sok körzetben eltérő. Csak akkor tudsz szavazni, ha a tiédben éppen nyitva van.

1. Nyisd meg az Újratervezés jelöltjeinek listáját. Válaszd ki a megyédet, és ott látod majd, kiket támogat a körzetedben az Újratervezés csoport. Alternatív helyként a Facebookra is fel lett töltve a jelöltlista.

2. Nyisd meg a valasztas.mok.hu oldalt.

3. Kattints a Szavazás megkezdése gombra, majd lépj be a pecsétszámoddal (diplomások adóazonosítóval) és a születési dátumoddal.

4. Ha beléptél, először a választókerületi elnökre szavazhatsz (ez NEM a területi vagy országos kamarai elnök), az ő dolga a kerületi tagok képviselete az elnökségben.

 

5. Utána  a Területi Szervezet jelöltjeire szavazhatsz. Az oldalon ki lesz írva, hány főt jelölhetsz a listából. (Az Újratervezés által támogatott kerületi jelölteket az 1. pontban megnyitott oldalon látod)

SZAVAZZ AZ ÖSSZES, A KERULETEDBEN LÉVŐ ÚJRATERVEZÉS TERÜLETI JELÖLTRE!

 

 

6. Ezek után az Országos küldöttekre szavazol, szintén ki lesz írva, hány főt választhatsz. (Az Újratervezés által támogatott országos jelölteket az 1. pontban megnyitott oldalon látod)

SZAVAZZ AZ ÖSSZES, A KERULETEDBEN LÉVŐ ÚJRATERVEZÉS ORSZÁGOS JELÖLTRE!

7. Ha mind a három tárgykörön túl vagy, akkor véglegesítened kell a szavazást a “Szavazás véglegesítése” gombra kattintva.

 

 

Ennyi volt az egész.

 

GYIK

Mit csináljak, ha

nincs a kerületemben Újratervezés által támogatott jelölt?

Szavazz arra, akit ismersz, akiről feltételezed, hogy hasonlóan gondolkodik, mint te. Aki nyitott szemléletű, rugalmas, fiatalos lendületű, az mind jó jelölt lehet.

kevesebb Újratervezés által támogatott jelölt van, mint ahány hely?

Ilyen esetben tiéd a döntés, 

  • kizárólag az Újratervezés által is támogatott jelöltekre szavazol
  • vagy mellette szavazol még olyanokra is, akikről feltételezed, hogy inkább változást szeretnének a Kamarában (például fiatalok, vagy nem hálapénzes szakmák képviselői, új arcok)

több Újratervezés által is támogatott jelölt van, mint ahány hely?

Ilyen nem sok helyen fordul elő, de ha mégis, akkor szavazz arra, aki a legszimpatikusabb neked.

nem tudok belépni a MOK választási oldalára?

Ellenőrizd, hogy éppen választási időszak van-e a te kerületedben. Ha igen, akkor hívd fel a Kamarát, lehet hogy éppen technikai hibába futottál.

Mi van akkor, ha kevesebb jelöltre szavazok, mint ahány hely van?

Minden rendben, semmi gond. Őket szeretnéd, ha képviselnének téged.

Mi van akkor, ha véletlenül többet jelölök meg, mint ahány küldötti hely van?

Kapsz egy figyelmeztetést, hogy maximum mennyit jelölhetsz meg, és nem enged többet megjelölni.

Szavazhatok a Facebook csoportból meg az újságból, tévéből, rádióból ismerős Újratervezés képviselőkre?

Abban az egy esetben, ha valamelyikük történetesen a te körzetedben jelölt. Egyébként nem.