Nehezített pályán, de folytatjuk

Az egészségügy ma a közbeszéd fősodrába ért, és nemcsak a betegek, de mi, orvosok is elégedetlenek vagyunk az egészségügy belső működésével, saját szervezetünk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) működésével. Ezért Újratervezés néven csoportot alapítottunk, amely a MOK keretein belül kívánja megreformálni a Kamara működését. Ezt a kezdeményezést a MOK vezető testülete nem fogadta be, és gátolja a program megismertetését a kollégákkal. (itt írtunk erről)

 

Rendkívül sajnálatos, hogy az orvosi kamara vezetősége elutasítja sok száz tagjának aktív közreműködését az orvosok, az egészségügy helyzetének javításában, a hálapénz megszüntetésének elérésében, a betegbiztonság megteremtésében.

 

 

Ez az a Kamarai vezetőség akiknek az elmúlt két évben felajánlottuk a segítségünket az Etikai Kódex módosítására. Az Etikai Kollégium válaszában megígérte, hogy vizsgálni fogja ezeket az észrevételeket, de ez idáig érdemi előrelépést nem mutattak a hálapénz etikai szabályozására tett javaslataikban. Mindezeken túl indítványoztuk az etikai ügyek nyilvánossá tételét is, melyre az Országos Hivatalnak az volt a válasza, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságával állnak folyamatos kapcsolatban írásos és személyes konzultáció formájában is.

(a levelezést itt találjátok)

 

Mikor az utóbbi folyamatokról érdeklődtünk több ízben is,  válasz már nem érkezett. Ugyanígy a tagok véleményének figyelmen kívül hagyása jellemezte az elnökséget, mikor egy kollégánkat rágalmazó cikket osztott meg a Kamara a közösségi oldalán, és ennek kivizsgálását kértük. Bár a cikket kérésünk után eltávolították, a továbbiakban nem kívántak ezzel az üggyel sem foglalkozni. Mikor az erről szóló elnökségi ülés jegyzőkönyvét hivatalosan kikértük, amire az alapszabályban biztosított lehetőségünk van,  2 hónap elteltével sem érkezett válasz. Továbbá hivatalos leveleinkben azt sem sikerült megtudni, hogy ki szerkeszti a Kamara online, e-maileken érkező híreit vagy magát az említett közösségi oldalon szereplő hivatalos MOK oldalt, és azt milyen normák alapján teszik. Az Orvosok Lapja kamarai újsággal szintén hasonlóan jártunk. Mikor tagként kértük, hogy a pénzünkből finanszírozott újságban megjelenhessen az Újratervezés csoport programja, a főszerkesztő válaszra sem méltatott bennünket. Ezeket a konkrét eseteket követően, melynek során az Elnökség érdemben nem reagált a kezdeményezéseinkre, nem meglepő, hogy Újratervezés csoport néven a Kamarán belül fogtunk bele a szervezet megreformálásába.

 

Az Újratervezés programját jelenleg nevét vállalva több, mint 600 orvoskolléga támogatja.

(https://www.tervezzujra.hu/rolunk/)

 

Aktív tagjaink száma, akik a konkrét önkéntes munkát végzik, jelenleg meghaladja a 220 főt. Ahogy az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportban (több, mint 3200 tagja van), úgy az Újratervezés csoportban is többségben van a fiatalabb korosztály.

A program megalkotásában nagy segítséget jelentettek azok a külföldön (is) dolgozó kollégák, akik tapasztalatokat szereztek az ottani kamarák működéséről. Lefordították, megosztották velünk ezeknek a kamaráknak alapelveit, szabályozását.

De ismert, hogy a változtatásban mindig a fiatalok járnak az élen, ezért nagyon számítunk a rezidensekre, szakorvosjelölt kollégáinkra. Erősek, rugalmasak, mobilisak, új nézőpontokat, friss szemléletet, lendületet, tiszta értékrendet hozhatnak ebbe a megkövült rendszerbe. A kamara jelenlegi vezetése úgy tűnik, fél ettől. A MOK működése ugyanolyan feudális, hierarchikus, mint maga az orvostársadalom. Nem ad teret, nem nyitott a fiatalok felé, nem fogadja el őket egyenrangú partnerként, nem képviseli az érdekeiket. Így a tagoknak nincs is valós aktivitásuk, egyfajta sarcként -mert kötelező- befizetjük csak a tagdíjat.

De lehetőségünk sincs rá, most, néhány héttel a választások előtt sincs információnk arról, hogy egy-egy választókerületbe hány jelölt kell, hogy pontosan mikor lesznek a választások, sok területi szervezettől írásos kérdéseinkre sem kaptunk választ, a honlapok többsége gyakorlatilag nem is működik.

 

Ezen akarunk változtatni.

 

Éger István nyilatkozataiban rendszeresen azt sejteti, hogy az Újratervezés csoportot politikai motivációk mozgatják. Az Újratervezés csoportot – akár az 1001-et már 4 éve-  az tartja össze, hogy kizárólag szakmai megfontolások, orvos- és betegérdekek mentén szerveződik. Hivatásunk alapelve, hogy nem tehetünk különbséget betegeink között sem politikai, sem vallási, sem bármi egyéb hovatartozás alapján. Éppen ezt az elvet tiszteletben tartva a csoport kommunikációjában nem is tűrjük meg a politikai tartalmakat.

 

A Kamara vezetése őrzi pozícióját, de ezzel nemcsak saját székét védi, hanem hátráltatja az egészségügy elengedhetetlen, betegközpontú változásait is.

 

Nehezített pályán, de folytatjuk….

 

 

Dr. Álmos Péter ( 66119),

Dr. Hegedűs Zsolt (53682),

Dr. Kincses Gyula (32413),

Dr. Lénárd Rita (35621),

Dr. Lovas András (66148),

Dr. Martin Dénes (76210),

Dr. Máté-Horváth Nóra (73167),

Dr. Nagy Marcell (62406).