Az Újratervezés orvoscsoport felhívása

 

A magyar lakosság egészségének ügye a rendszerváltás óta sem kapja meg az egészségmegőrzést, az észszerű betegségmegelőzést, a betegek biztonságos ellátását garantáló forrásokat.Kormányzati ciklusoktól függetlenül hiányzik az a kormányzati figyelem és megbecsülés, ami biztosíthatná ez eredményes, betegbiztonságot garantáló gyógyítást és azt, hogy a gyógyítók megfelelő körülmények között kezelhessék betegeiket. A hatékonyan működő egészségügyi intézmények ahol a betegek és az orvosok is biztonságban érezhetik magukat egy normálisan működő társadalom alappillérét jelentik.

Ennek ellenére az egészségügy folyamatosan hátrasorolódik a kormányzatok prioritási listáin, és az orvosi hivatás társadalmi rangja is leértékelődik. Az orvostársadalom csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – részben a magánegészségügy gyors növekedése miatt – az egészségügy intézményrendszerének szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul.

A változáshoz vissza kell szereznünk hivatásaink társadalmi rangját és az egészségpolitikában a szakmai szempontok elsődlegességét. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy orvosként nem éltünk megfelelően az érdekérvényesítési lehetőségeinkkel, pedig alapvetően csak magunkra számíthatunk. Az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát, és élnie kell önigazgatási, önkormányzati lehetőségeivel. Ehhez egy erős, megújult, és bővített jogosultságokkal rendelkező kamarára van szükség.

 

Céljaink:

 

Szerethető, értünk dolgozó, eredményes Kamara

A tagokért működő, a tisztességes gyógyítás feltételeiért bátran kiálló, a tagokat szolgáló kamara, e-alapú részvételi demokráciával. A megújulás technikai alapja az e-MOK, megújult, interaktív, a tagok által használt és alakított portállal, amelynek van a betegek felé kommunikáló felülete is.

A tagdíj és a nyújtott szolgáltatások arányosságának megteremtése.

Méltóság

A méltóságot megőrző, kulturált és emberséges ellátás a betegeknek, közmegbecsülést és szakmai elismerést biztosító életút az orvosoknak. Olyan egészségügyet akarunk, amelyben méltó módon lehet gyógyulni és gyógyítani.

Biztonság

A betegek biztonságát és az orvosok jogi – szakmai védelmét is garantáló betegellátás. A szakmai szabályok szerinti eljárások költségeinek biztosítása az ellátás minden szintjén, minden szakterületén. Meg kell szüntetni a lakosság egészségi állapotát rontó hiánygazdálkodást. Az egészségmegőrzés feltételeinek biztosítása az egészségügy dolgozói számára is, ideértve a munkaidő korrekt és betartott szabályozását. Átlátható, észszerű és teljesíthető szakmai szabályokat, valamint a szakmai minimumfeltételek biztosítását!

Tisztaság

Hálapénz-mentes, transzparens gyógyulás a betegeknek; tiszta jövedelem, a társadalmi hasznosságunknak megfelelő egzisztenciális biztonság az orvosoknak. Modern európai etikai normák, következetesen és átlátható módon alkalmazott szankciók.

Szakmaiság

Egységes és könnyen átlátható szakmai szabályrendszeren nyugvó betegellátás. A szakmai társaságok határozottabb részvétele az egészségügyi törvényalkotásban, szakmai irányelvek meghatározásában és a szakmai ellenőrzésekben. A szakmai önigazgatáshoz szükséges jogosultságok visszaszerzése, (pl. a Szakmai Kollégiumok kamarai működtetése).

Korszerű, e-health alapú működés

Korszerű, a gyógyításban, a továbbképzésben és a betegtájékoztatásban az infokommunikációs technológiákat széleskörűen alkalmazó egészségügy, felhasználóbarát, a népegészségügyi feladatok kijelölését, az ellátók munkáját, a betegek tájékoztatását könnyítő alkalmazások.

Amennyiben a fenti célokkal egyetértesz, akkor kérünk, vegyél részt a MOK megújításában!

 

Tegyél azért, hogy jobb legyen!

 

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a változásért kiálló küldöttekre van szükség a MOK-ban.

Ha jobb, eredményesebb, érted dolgozó Kamarát szeretnél, vegyél részt a MOK megújításában:

  • vállalj jelöltséget a küldött- és tisztségviselő választáson,
  • és főleg: szavazz, vegyél részt a választáson!

Ha tenni akarsz, ha szerepet, jelöltséget vállalsz, vagy bármilyen módon segítenéd munkánkat, csatlakozz az Újratervezés csoport Facebook oldalához, illetve írj a mokujratervezes @ gmail.com vagy az info @ tervezzujra.hu címre.

 

Ne hagyd, hogy mások döntsenek Rólad!

 

2019. február

 

Újratervezés csoport