Elhalt ígéretek nyomában – MOK sajtótájékoztató

Dr. Éger István, a MOK jelenlegi elnöke ma délben sajtótájékoztatót tartott a Kamara székházában, ahova mi is kíváncsian elmentünk, hogy végre egyszer ne másodkézből, újsághírekből értesüljünk a Kamara elnökségi döntéseiről.

Elnök úr néhány szóban felvázolta, hogyan fajult eddig a helyzet, mi (nem) történt tavaly, majd idén (sem), és mi vezetett oda, hogy nyáron a Kamara megkérdezett minket, orvosokat arról, hogy mit tennénk nyomásgyakorlás gyanánt, felmondjuk az önként vállalt túlmunkát, vagy inkább demonstratívan nagygyűlnénk. Bár a szavazás részletes eredményét nem ismerjük, az Elnökség a nagygyűlés mellett döntött.

 

A nagygyűlés 2019. szeptember 21-én szombaton délelőtt kerül megtartásra.

 

A későbbiekben pontosításra kerül majd az időpont és a helyszín, de már érdemes beírni a naptárba, és regisztrálni az eseményre. A regisztráció mai nappal indul, nyilván hamarosan megtudjuk, hol.

A gyűlésre hivatalos a humán-, a pénzügyi tárca és a Miniszterelnökség vezető tisztviselője. A tárcák vezetői a meghívó levélben megkapják a MOK részletes kérdéseit, amelyekre választ és intézkedést várunk. A gyűlés célja az áprilisban félbeszakadt tárgyalások folytatása, a megállapodás kollektív szerződésben való rögzítése és aláírása.

Alapvető követelések:

  1. Kötelező kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott  egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának (legyen az falusi háziorvos, fővárosi idegsebész, vagy kisvárosi gerontológus) és fogorvosának 900.000 Ft mértékben. A bértábla ebből kiindulva tükrözze a képzettséget, gyakorlatot és előmenetelt, valamint a bér értéktartó legyen.
  2. Ezen feltétel teljesülésével szűnjön meg a paraszolvencia rendszere.
  3. Szüntessék meg a nyugdíjas munkavállalókat sújtó többféle diszkriminációt.
  4. Döntsék el, hogy orvosokkal, vagy orvosi végzettséggel nem rendelkezőkkel akarják-e honfitársainkat a jövőben gyógyíttatni, pusztán szűkmarkúság okán.
  5. Szerezzenek érvényt és rendszeresen, szigorúan ellenőrizzék a szakmai minimumfeltételek meglétét intézményeinkben, mindenekelőtt munkaerő, de tárgyi oldalról is.

Orvosokként elemi közös érdekünk, hogy tiszta és rendezett helyzetben tudjunk dolgozni, ez a betegek érdeke is. Bár a kamara működésével kapcsolatban eltérőek a koncepcióink, mindannyian egyetértünk abban, hogy a fenti problémák valósak és kiemelten fontosak. A bérrendezés elengedhetetlen eleme a magyar egészségügy rendbetételének, úgyszintén fontos a nyugdíjas orvosok és szakdolgozók helyzetének rendezése, az pedig, hogy emberhez méltó, rendezett, egészséget nem veszélyeztető körülmények között gyógyítsunk, mindenki közös érdeke. A minimumfeltételekkel kapcsolatos problémák rendezése csak akkor lehetséges, ha egy erős, független, szakmai alapokon működő tisztiorvosi rendszer felügyeli azt. Jelenleg ez sem valósul meg.

Regisztráljatok, és gyertek el a nagygyűlésre, ez a mi ügyünk!