e-Kamara? Az micsoda?

Az Újratervezés programjában szerepel az e-Kamara megvalósítása, de mi is ez, hogyan lehet elképzelni? Sokat gondolkodtam már rajta, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyek teljes mértékben hiányoznak a jelenlegi repertoárból, ezek időközben kiegészültek azokkal, amelyekkel az Újratervezés kapcsán szembesültem. Ebben a cikkben a felhasználó irányából, kívülről befelé haladva próbálom bemutatni, hogyan képzelem el az e-kamarai működést -mondjuk- 1 év múlva.

 

Honlap

Ez az első lépcső, az első dolog, amellyel az érdeklődő találkozik. Jelenleg a honlap egyoldalú tájékoztató felület, egy faliújság. Nem érdekli, hogy mit keresel, kérésre, követelésre sem nagyon ad lényegi információt. Ez van, ezt (nem) kell szeretni.

Természetesen fontos a hírek eljuttatása a tagokhoz, de nem kell sokadik Webdoki, Medical Online vagy bármi egyéb híraggregátor oldal, ahol a napilapok cikkeit szemlézzük. Azok a szolgáltatások remekül működnek, használjuk őket. A MOK honlapja a kamarai hírek helye kell, hogy legyen, a területi szervezetek és az országos szervezetek eseményeié, újdonságaié. Jelenleg legalább 7-8 megye, Területi Szervezet nem rendelkezik saját honlappal. Szeretném, ha az országos MOK honlap megjeleníteni a helyi eseményeket, híreket is. Szeretném, ha azok a TESZ-ek, ahol nincs erőforrás/hozzáértés/energia saját honlap üzemeltetésére, segítséget kapnának az országos szervezettől. Például a Vas megyében dolgozó orvos miért nem kaphat ugyanolyan szolgáltatást, mint a szabolcsi?

A honlap ugyanakkor nem faliújság. Élővé csak mi, tagok tudjuk tenni, nem a tisztségviselők. Ez lesz a kapu minden további, a tagoknak nyújtott szolgáltatáshoz.

 
Élő fórum

Cikkekhez, szabályzatokhoz, összefoglalókhoz, akár jogszabálytervezetekhez kapcsolódva bárki kifejtheti majd a véleményét a tárgyról. Nem vagyunk egyformák, és ez így van jól! Fontos a vita, az eltérő igények, eltérő érvek, nézőpontok ismerete és mérlegelése annak érdekében, hogy a végeredmény a tagok legszélesebb rétegének érdekeivel egybeessen. Jelenleg senki nem kéri ki a tagok véleményét, ez változni fog. Mi nem félünk a véleményektől, hanem kifejezetten kérjük, hogy mondjátok el, mit gondoltok.

 
Aktív önkéntesek

Napjainkban az élet minden területén használjuk a közösségi szolgáltatásokat, akár nyaralunk (Booking, Google Térkép), akár eszünk-iszunk (Fousquare, Untapped), akár utazunk (Waze, Oszkár). Miért épp a MOK-ból zárnánk ki ezt a lehetőséget? A több, mint negyvenezer orvosból biztos több olyan is akad, aki szívesen segít infografikák, szórólapok tervezésében, vannak ötletei kérdőívek megszerkesztésében és feldolgozásában, stb. Miért nem adunk teret nekik? Az e-Kamarában nem csak a tisztségviselők dolgozhatnak, hanem bárki, aki szeretne. Együtt dolgozunk, az orvosok és a betegek érdekében.

 
Transzparencia

Ez többet jelent az Üvegzsebnél. Nem csak a szerződések, beszámolók időszakos közzététele ez, hanem a döntés-előkészítési folyamatok, etikai eljárások, saját kutatások eredményeinek közzététele. Jelenleg nem tudjuk, hogyan működik a Kamara, a honlapon sem ügyviteli szabályzat, sem iratkezelési szabályzat, semmilyen belső leírás nem lelhető fel. Így hogyan lehet bármilyen eljárást lefolytatni? Lehet tagi jogokat érvényesíteni? Célunk az átlátható folyamatok megteremtése, és azok leegyszerűsítése.

 
Szakmai protokollok

Miért nincs egy, az összes orvosi szakterületre kiterjedő, laikusok és orvosok által is elérhető protokoll-adatbázis? A betegnek ugyanúgy joga van tudni, hogy mit hogyan kell a szakma szabályai szerint ellátni, mint az orvosnak. Ne kelljen ezekről véletlenül értesülni, mert éppen ott voltál azon a továbbképzésen, ahol pendrájvon vagy e-mailben megkaptad. Saját adatbázist hozunk létre, ahol az összes szakmai grémium és társaság publikálja és frissíti azokat az irányelveket, amelyek alapján a mindennapi munkánkat kell végeznünk.

 
Személyre szabott értesítések

Ha szeretnél bármilyen formában értesülni (e-mail, levél, Viber, WhatsApp, Facebook, akármi) az e-Kamara tevékenységeiről, újdonságairól, meg tudd ezt tenni! Új kardiológiai protokoll érdekel? Vagy épp a körzeti fogorvosi műszertámogatási pályázatok? Álláshirdetés vagy kedvezményes szolgáltatások? Testre tudod majd szabni, és értesülsz arról, amiről Te akarsz! Nem mi állítjuk majd össze a hírlevelet neked, hanem Te magad.

 
Szavazások

Nem csak a négyévenkénti választáskor, egyéb, az orvostársadalmat érintő ügyekben is meg szabad, meg kell kérdezni a tagságot. Persze a MOK választás is bőven megér egy misét, jelenleg például található két éve elhunyt orvos a listában, de legalább itt van lista – van olyan körzet, ahol azt sem írták meg a szavazóknak, hány jelöltre adhatnak le voksot, és van olyan is, ahol 10 számozott helyett tartanak fenn 9 jelöltnek. Persze ha eggyel többet írsz be, érvénytelen a jelölés. A honlappal nem rendelkező megyékben kampányolni sem tudsz sokszor, hiszen nem tudod, kiket tudsz megszólítani, és elérhetőséget sem találsz hozzájuk.

Elég ebből. Nem lesz több “urnás szavazás”, nem lesz több információ-vadászat. Az egész országban egységesen, mindenhol ugyanakkor tartjuk meg a következő választást. Minden egyes orvosnak eljuttatjuk időben az információkat, és szabad felületet biztosítunk a jelölteknek, csoportoknak a programjuk ismertetésére.

Nem az elnök fogja “kitalálni”, mivel foglalkozzon az elnökség. A feladatát – ahogy a mandátumot is  – ti határozzátok meg. Legyen végre a tagságnak elnöksége, ne pedig az elnökségnek tagsága!

 

Gyógyszerelés, kölcsönhatások

Ugye tudod, hogy a gyógyszerészek is ugyanolyan joggal használják a DR előtagot, mint te? Nem véletlen ez, hiszen olyan tudás birtokában vannak, amit vétek lenne nem felhasználni a betegek érdekében. Kölcsönhatások, mellékhatások, szinergizmus, kompetíció, antagonizmus. Mindegyiket tudod? Ha nem, akkor majd az e-Kamara honlapon megtalálod a legfrissebb ismereteket a gyógyszereléssel kapcsolatban.

 

Pályázatfigyelő, jogszabályfigyelő, GYIK

Nem kell minden portált neked követned, a hazai és EU által meghirdetett egészségügyi tárgyú pályázatokat itt megtalálod. Ha segítségre van szükséged a pályázat elkészítéséhez, azt is megoldjuk.

Figyeljük az egészségügyi feladatokkal kapcsolatos jogszabályok változásait, értesítünk azokról, és segítünk az értelmezésben, ha bármi problémába ütközöl.

Praxist vennél? Munkahelyet váltasz? Új szakvizsgát szeretnél? Adunk neked egy csekklistát, mire kell odafigyelned, miket kell elintézned és hogyan. A szükséges papír/e-nyomtatványokat is egy helyen meg fogod találni az egyszerűbb és gördülékeny ügyintézés érdekében.

 

Kapcsolattartás

Ha e-mailt írsz az e-Kamarának, az iktatásra és kezelésre kerül. Nem kell többet tértivevénnyel és postával szórakoznod, hogy biztos legyél benne, hogy megérkezett a küldeményed. A feltett kérdésekre, megkeresésekre válaszolni fogunk mindig. Ha nem tudunk azonnal megoldást vagy választ adni, megmondjuk, mikorra tudjuk azt megadni neked. Nem lesz több elfelejtett megkeresés (ld. Transzparencia oldalunk).

 

Valami ilyesmit tudok én elképzelni e-Kamarának. Ha küldött leszek, én ezért fogok küzdeni. Nem politizálni akarok, hanem dolgozni mindannyiunkért és a betegekért.

 

Dr. Nagy Marcell