Az Etikai Bizottság nem indít(ana) etikai eljárást

Mint arra emlékeztek, volt egy ominózus MOK elnökségi cikk minden online felületen, amely ellen etikai eljárást indítottam. Azaz csak indítanék, mivel a Győr-Moson-Sopron megyei MOK Területi Szervezet Etikai Bizottsága inkább mégsem szeretne eljárni.

Az Etikai Bizottság és annak elnöke, Dr. Pohárnok László úgy véli, hogy azért nem folytatható le eljárás a MOK ELNÖKSÉG ellen, mert az egy testület, és nem MOK tag, márpedig a bizottság csak tagok esetében járhat el, testülettel szemben tehetetlen. Így mondjuk érthető, hogy kevés etikai eljárás indul orvosok ellen.

 

 

Ha esetleg valaki lemaradt volna, ebben a cikkben olvashatóak az előzmények.

Természetesen tekintsünk el attól a ténytől, hogy a testületet MOK tagok alkotják, akik különös, kiemelt etikai és szakmai felelősséget hordoznak a hátukon, hiszen minket, több, mint negyvenezer orvost képviselnek.

Tekintsünk el attól a ténytől is, hogy a MOK ETIKAI KÓDEX két kiemelt vétséget is említ, amely arról szól, hogy egy testület nevében adja ki valaki a saját véleményét. Ezek szerint ez a pont nem számít, hiszen mivel ha testületként lett kiadva bármi, az EB nem vizsgálhatja.

Nyilván ti is látjátok és tudjátok, hogy ez nem erről szól. Nem arról van szó, hogy az EB ne tudná vizsgálni a panaszt, hanem szimplán nem akarja vizsgálni azt.

Kíváncsi voltam, hogy egy választott MOK testület (hovatovább egy újonnan, 2019-ben megválasztott MOK testület) mennyire veszi komolyan azon alapelveket, amelyeket mind jómagam, mind az Újratervezés programját felvállaló orvosok és küldöttek igaznak és követendőnek tartanak. Sajnos egyelőre úgy tűnik, hogy nem nagyon.

Hiszen mi forog itt kockán? Senki nem venné el sem Éger doktor, sem más elnökségi tag diplomáját, megélhetését, nincs szó eltiltásról, pénzbüntetésről, kizárásról. (Az etikai bizottság főleg nem tenne ilyet, hiszen csak akkor zárhatná ki őket, ha nem fizetnék a tagdíjat, de ez ugye nem áll fenn.) Írtak egy összehordott, vagdalkózó, hamis állításokkal tűzdelt cikket, amelyet sokak felháborodására, a választási kampány közepén, vélt előnyök érdekében számos médiumon keresztül le akartak nyomni a torkunkon. Nem így jött ki, fennakadt. Ilyenkor egy tisztességes, egyenes ember azt mondja: hibáztam, ezért vagy azért tettem, de belátom, hogy hiba történt. Ennél több nem is kellene. Ha magától nem jut eszébe, az Etikai Bizottság emlékezteti rá, és ennyi volt.

Sem Lénárd Rita, Sem Kincses Gyula nem akadt fenn a cikken annyira, hogy polgári pert indítsanak. Megtehetnék, és hiszem, hogy a bíróság néhány napon belül pontosan tudná azonosítani a MOK Országos Elnökség ez ügyben érintett tagjait, akiket az győri EB-nak nem sikerül. De minek indítsanak pert? Azért, mert nyilvánvalóan hazudnak? Ezt látja mindenki, nem kell hozzá bíróság. Aquilae non captant muscas.

Lesznek területi választások sok megyében, és az országos tisztségviselők választása is előttünk áll. Minden területi és országos küldött gondolkodjon el azon, hogy olyan régi típusú tisztségviselőket akar, akik körmük szakadtáig védik egymást, terelnek és nem vállalják a felelősséget, vagy olyan embereket, akik hisznek az egyenes beszédben, az őszinte, nyílt kommunikációban és a transzparens ügyintézésben.

P.s.: Természetesen a végzés ellen fellebbezést nyújtottam be, hiszen annyira szürreál.

Ha van 10 perced, itt vannak az olvasnivalók:

  1. Etikai panasz
  2. Győr-Moson-Soproni TESZ EB elutasító végzés
  3. Fellebbezés
  4. Sürgetés, határidő túllépés