A mi keserédes ünnepünk

Ünnepeljünk ma együtt annak ellenére, hogy a mindennapok nyomorúságában sír a lelkünk.

 

Ünnepeljünk azért is, mert okunk van rá.

 

Az ünnep névadójára, Semmelweis Ignácra leginkább a makacs tényfeltárás, kitartás volt a jellemző. Kereste és feltárta az igazságot, minden akadályoztatás ellenére.

 

Így ír erről:

 

Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is az ilyen beismerés, nem a letagadásban rejlik az ellenszere, és ha nem akarjuk, hogy állandóvá legyen ez a szerencsétlenség, akkor ezt az igazságot az összes érdekeltek tudomására kell hozni.

 

 

Már 4 év óta küzdünk mi “1001 orvosok” ennek szellemében, küzdünk az akadályoztatás ellenére, felvállalva minden, emiatt minket érő támadást is.

De nekünk könnyebb, mint Semmelweisnek volt, hiszen nem egyedül harcolunk, sokan fogtunk össze, maradtunk együtt ezért a célért, sőt, most is nap mint nap gyarapodik a létszámunk.

 

Idén különleges az ünnep egybeesése a most zajló kamarai választások első, reménykeltő eredményeinek nyilvánosságra kerülésével. Sokan vagyunk, sokan lettünk küldöttek és tisztségviselők az orvosi kamarában, sikeresen vettük az első igazi akadályt.

 

Ünneplésre ad okot az is, hogy nemcsak egymás gondjait, hanem örömeit is megismerjük így, hogy figyelünk egymásra.

Nemcsak a választási eredményeknek örülhetünk, de a sok- sok munkahelyi elismerésnek is, amit tagjaink kaptak a Semmelweis nap kapcsán, amiért szívből gratulálok.

 

Ez a nap a magyar egészségügy dolgozóinak ünnepe.

 

Nem feledkezünk meg a szakdolgozókról és a nem egészségügyi végzettségű, de az egészségügyben dolgozó csapattagjainkról sem. Sokszor felróják nekünk, hogy hiányzik a velük való széles körű összefogás. Igazuk van. De egyelőre csak lépésenként tudunk haladni, céljaink, programunk már most az ő érdekeiket is szolgálják.

 

Bár ez a nap a mi ünnepünk, az az álmom, hogy pár év múlva már a teljes lakosság ünnepe legyen ez, mert az összefogásunk a betegek érdekeit ugyanúgy szolgálja. Közösek az érdekeink, együtt kell fellépnünk. Ennek szellemében kérjük a civilek megértését és támogatását a harcunkhoz.

 

Ünnepeljük együtt ma az eddig elért eredményeket, de küzdjünk együtt tovább a mindenki számára elérhető, tiszta, átlátható, biztonságos magyar egészségügyért.

 

Lénárd Rita